Advies kerkenraden

Heb je als kerkenraad behoefte aan een inspirerende persoon met veel ervaring die een tijdje meeloopt en meekijkt en misschien bij jullie voorgaat? Ik heb kerkenraden begeleid in een proces van vernieuwing of bezinning op de toekomst van de gemeente. Ook heb ik ervaring met kerkenraden en gemeentes die na een moeilijke periode een doorstart willen maken. Als coach houd ik jullie een spiegel voor, zodat je oog krijgt voor hoe processen werken in de gemeente. Ik ga met jullie op zoek naar mogelijkheden om te veranderen en te groeien in het ´kerk-van-Jezus-Christus-zijn´. Als externe man, onafhankelijk ten opzichte van de gemeente, kan ik wellicht een goede hulp voor jullie zijn. We gaan samen op zoek naar hoe Jezus Christus in jullie gemeente aan het werk is en hoe we daarbij (beter) kunnen aansluiten.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek om verwachtingen op elkaar af te stemmen en om te zien of er een klik is tussen ons. Want dat laatste is onmisbaar!

Review:

Gert heeft ons als kerkenraad een grote dienst bewezen. Er was een situatie ontstaan waar we als raad niet goed mee wisten om te gaan. Hoe gaan we verder als krimpende gemeente?  Zijn we wel levensvatbaar als zelfstandige kerkelijke gemeente? Hoe gaan we hiermee om?

En dat gaf een behoorlijke pessimistische stemming bij de behandeling van toekomstplannen.

In deze fase is Gert op ons pad gekomen en heeft ons weer uit die negatieve spiraal kunnen weghalen.

Zijn methode en aanpak zijn wat ons betreft te vangen in de volgende begrippen:

  • Geduldig luisterend
  • Empathisch
  • Door vragen tot aan de essentie
  • Scherpe analyse

In een proces van gesprekken met de kerkenraad kwam stukje bij beetje een nieuw elan naar boven.

Belangrijk daarin te benoemen was een goed doordacht interview van Gert met een aantal gemeenteleden. Van daaruit is er ook een goed communicatie platform ontstaan. Waarin alle geledingen van de gemeente plezierig én inhoudelijk konden participeren.

Samenvattend: We kijken met grote voldoening en dankbaarheid terug op deze interventies van Gert!